Het biljart


Picture

 
Een carambole biljart is rechthoekig van vorm en tweemaal zo lang als breed. De bovenkant van de rand moet zich 75 tot 80 cm boven de vloer bevinden. Langs de binnenste rand van de tafel is een schuin opstaande rubberen stootrand aangebracht, de zogenaamde band, met een hoogte van 36 à 37 mm. Op de band moeten markeringen (vaak sterren of zogenaamde diamonds) zijn aangebracht op een onderlinge afstand van 1/8 deel van de lengte van het biljart. 
Zowel band als tafeloppervlak zijn bekleed met biljartlaken dat oorspronkelijk uitsluitend uit kamgaren gemaakt werd en tegenwoordig vermengd is met bijvoorbeeld nylon of polyester. Het tafelblad is gemaakt van natuursteen, meestal leisteen.
De leiplaat bestaat soms uit één deel maar vaker uit twee of drie delen. De dikte bij grote tafels moet minimaal 45 mm zijn en is meestal 50 tot 60 mm. De leiplaat wordt elektrisch verwarmd om het door het laken (maar ook door het enigszins poreuze lei) opgenomen vocht te verdrijven en zodoende de ballen minder rolweerstand te laten ondervinden.
De meest gebruikte modellen qua afmeting zijn:
Het matchbiljart (ook wel wedstrijdbiljart of grote tafel genoemd) met een afmeting van 2,84 bij 1,42 meter (waarbij een afwijking van 5 mm is toegestaan) waarop de top biljarters spelen.
Het clubbiljart met een formaat van 2,30 bij 1,15 meter (ook wel kleine tafel genoemd) waarop de meeste biljartclubs hun wedstrijden spelen en het cafébiljart met een afmeting van 2,10 bij 1,05 meter.
 

De keu


Picture

Een belangrijk onderdeel vormt de KEU. Een goede keu heeft een lengte van 136—tot 140 centimeter, en een gewicht dat veelal rond de 510 gram schommelt. De ene speler verlangt een lichte keu van zo ongeveer 480 gram en een andere speler wil perse een zware keu die soms even boven de 530 gram komt. Voor het z,g “kleine spel” is een lichte aan te bevelen , voor de zogenaamde omspeelballen ( driebanden ) nemen velen liever een zwaardere keu.
De meeste keuen bestaan uit twee delen die uit elkaar te schroeven zijn.
Er zijn soorten die dikwijls nog een extra afschroefbaar onderstuk hebben, waar losse metalen ringen aangevuld of verminderd kunnen worden om daar mee het gewicht van de keu te regelen.
De keu moet volkomen recht zijn en het boven einde moet stevig en weinig buigzaam zijn.


De pomerans


Picture

Verschillende hardheden:

 • Een zachte pomerans wordt veel voor libre, snookerspelers en spelers die niet te hard stoten gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld:Artemis Pinto, Triangel, Longoni Fuji en Kamui ss.
 • Een middelharde pomerans voor de allrounder. Dit zijn bijvoorbeeld: Caudron medium, Le prof en Kamui s.
 • Een harde pomerans wordt vaak door driebanders en poolspelers gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld: Le prof en Moori Quick.

Gelaagde pomerans:
Er zijn drie belangrijke groepen van biljart pomeransen: rundlederen pomeransen (tips), gelaagde varkenslederen pomeransen (Moori, DaVinci, etc.) en synthetische pomeransen.
De pomerans structuur wordt bepaald door de aard van het leer en de leerlooierij. Het belangrijkste kenmerk van het leer van runderen is de dikte die wel tot 7 mm kan bedragen. Varkensleer heeft slechts een dikte van 1 mm.
Om deze reden wordt het varkensleer samengesteld uit verschillende lagen. Varkensleer is zeer geschikt als pomerans doordat het goed krijt vasthoudt. Gelaagde pomeransen hebben dezelfde of betere prestaties dan rundlederen pomeransen. Naast dat ze beter krijt vasthouden blijven ze ook vormvast.
De samengestelde meerlaagse pomeransen, worden door de betere biljartspeler beter bevonden doordat ze een betere grip op de bal hebben en beter effect kunnen geven. Deze pomeransen zijn wel duurder in prijs, maar gaan ook veel langer mee.
Het hardheidsniveau is een ander kenmerk van de gelaagde pomeransen: S (zacht), M (medium), H (hard). Elke pomerans is getest na productie en gemarkeerd conform het hardheidsniveau.
Gelaagde pomeransen – varkensleer:

 • DaVinci (varkensleer – 5 lagen): door zijn kenmerken van deze pomerans wordt deze gebruikt op alle professionele Longoni keuen.
 • Fuji of Moori (varkensleer – 12 lagen): uitstekend product waaruit bijkt, nadat er proeven mee gedaan zijn, dat het biljartkrijt langer en beter op de pomerans blijft zitten.
 • Kaori (varkensleer – 8 lagen): geschikt voor iedereen die houdt van een lage pomerans.
 • Break It (varkensleer – 10 lagen): met name ontwikkeld voor de break (afstoot) in de poolgame.
 • Tiger, Everest, Sniper (varkens – multilayer): uitzonderlijke Amerikaanse producten, met name ontwikkeld voor het poolbiljarten.

Gelaagde pomeransen – rundleer

 • Pinto (rundleer): De meest verkochte pomerans. half hard
 • Le Professional (rund leer): plantaardig gelooid leer. harde pomerans speciaal voor driebanden.
 • Triangle (rundleer): Amerikaanse klassieke pomerans. zeer veel gebruikt door poolspelers.
 • Elk Master (eland leder): de meest beroemde zachte voorgekrijte pomerans in de wereld.
 • Buffalo (rundleer): zelfde eigenschappen als Elk Master, maar iets harder en hoger.

 

 
Biljartballen
Picture

Biljartballen zijn vanaf de start van dit spel gemaakt van veel verschillende materialen. Vanaf 1627 werd doorgaans gespeeld met ivoren ballen, maar op den duur werden die vervangen door de tegenwoordige biljartbal. Omdat het gebruik van ivoor steeds meer protesten op riep, moest er worden gezocht naar vervanging. Vandaag de dag worden de ballen gemaakt van een kunsthars, door vele experimenten zijn de kunsthars ballen zelfs beter geworden dan de oude ballen van ivoor. Omdat kunsthars in tegenstelling tot ivoor niet gevoelig is voor temperatuur-invloeden.

Biljartkrijt

 

Picture

Biljartkrijt is er in vele soorten en wordt op de pomerans aangebracht. Het heeft tot doel om de grip van de pomerans op de biljartbal beter te maken bij het stoten. Zonder het gebruik van dit krijt zullen de ballen niet het effect meekrijgen wat de biljarter wil bereiken.
Krijten doe je naast het biljart en niet erboven. Het veroorzaakt krijtstof en dit gaat ten koste van de precisie van het spel.