Roerige tijden..... Koning staat stil bij gevolgen Corona

Gepubliceerd op 23 maart 2020 om 10:10

Ook de Koning heeft oog voor de platgelegde biljartwereld. Lees hier zijn memorabele toespraak

 

Binnen enkele weken is ons dagelijks leven drastisch veranderd. Het coronavirus raakt ons allemaal, In het biljartcentrum Vredeveld in Assen, in Nederland, in de Caribische delen van het Koninkrijk, in de hele wereld.

Het meest getroffen zijn natuurlijk de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle corona-patiënten, thuis of in een ziekenhuis. Daarnaast is het voor de biljartliefhebbers van Trianta geen pretje om hun zo geliefde sport zo vreselijk te moeten missen. Elke dinsdagavond een paar partijtjes spelen slijt er wel zo gemakkelijk in. Even weg van huis, de dagelijkse beslommeringen achter zich latend. En zo ineens, plotsklaps, is dit een aantal weken niet meer mogelijk.

Wij denken aan U in deze moeilijke tijd.

De maatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen zijn noodzakelijk en ingrijpend. Noodzakelijk zodat we weer snel aan de tafels kunnen staan. Ik begrijp Uw verdriet bij het gemis van Uw clubgenoten van Trianta. Juist nu wilt U maar één ding: samen met hun de keu vasthouden en een potje Libre, Bandstoten, Kader of Driebanden spelen.

Mensen leveren uitzonderlijke prestaties. Dat geldt natuurlijk voor onze artsen, verpleegkundigen en arbiters. Terecht krijgt U veel waardering uit de hele samenleving. Wij zijn trots op onze zorgprofessionals en op de hele medische sector. Duizenden voormalig zorgverleners en andere vrijwilligers melden zich spontaan om bij te springen en aan de leverancier van biljart supplies. Fantastisch.

Wij mogen ook trots zijn op de deskundigen van de KNBB en Stichting Biljartsport Assen en op alle andere instellingen en experts die ons op basis van wetenschappelijk onderzoek en ervaringskennis de weg wijzen. Zij staan onder hoge druk. Het is belangrijk dat we hun ons vertrouwen blijven geven en alle aanwijzingen opvolgen. Zij hebben maar één doel voor ogen en dat is dat wij samen zo goed mogelijk door deze crisis komen, dat de risico’s voor kwetsbare mensen zo klein mogelijk blijven en de biljartcentra weer zo snel als mogelijk de deuren kunnen openen.

We beseffen ook maar al te goed hoe onmisbaar de mensen zijn die voorkomen dat onze samenleving stilvalt. Mensen in de bevoorrading van de horeca, de interne en externe wedstrijdleiding, de interieurverzorging en het logistieke beheer en onderhoud van het gebouw aan de Bremstraat.

U ‘draagt’ ons door deze moeilijke tijd heen.

Zonder U gaat het simpelweg niet. Heel veel dank.

Ons hart gaat ook uit naar iedereen die zich zorgen maakt over de continuïteit van zijn bedrijf. Of je nu een krijtjesverkoper bent, biljartlakens legt of een biljartcentrum runt, deze situatie komt snoeihard aan. Het is verschrikkelijk om je eigen sportclub waar je jarenlang zoveel tijd en liefde in hebt gestoken, zo’n lange tijd niet kunt bezoeken. Hopelijk komen deze instellingen niet in gevaar zodat hun voortbestaan is gewaarborgd. Dat geldt ook voor mensen in de biljartsector die hun mooie projecten en gestelde doelen nu niet kunnen verwezenlijken.

Ik denk ook aan alle kinderen in Nederland. Ik snap heel goed hoe jullie je voelen. Eerst is het misschien spannend om vrij te zijn. Maar dat gaat snel over. Niet naar school kunnen. Niet naar voetbal of biljartles. Biljarttoernooitjes die niet doorgaan. Dat is best moeilijk.

Ook voor ouders! Opeens zit je thuis met het hele gezin. Gedwongen moeten thuiswerken, aandacht aan je kinderen moeten besteden. Kinderen om je heen, die je normaal alleen maar het spreekwoordelijke vlees zien snijden en nu ineens les van je moeten krijgen. En dan ook nog een paar uren achter elkaar in je omgeving verkeren. Je hebt nauwelijks mogelijkheden om hieraan te ontsnappen en naar het biljartcentrum te gaan. Bijna alles waarop je je verheugde is afgelast…

Dat vraagt nogal wat van ons allemaal.

Als je onzeker bent of bang, is de behoefte aan contact met andere biljarters groot. Je wilt je verhaal kwijt. Je wilt het liefst vertrouwde gezichten om je heen. Als het kan samen even de zorgen vergeten. Normaal kan dat bij je meest favoriete club Trianta.

In de huidige omstandigheden is dat veel moeilijker geworden. We missen onze vaste patronen en vooral de mensen die daarbij horen. Je werkomgeving, de koffieochtend, de muziekvereniging, het familieweekend, de kerkdienst mis je allemaal niet zo erg als je clubgenoten en voor sommigen, ook nog het wekelijkse biljartuurtje bij verzorgingstehuis Anholt.

Het gemis daaraan maakt deze situatie extra lastig voor iedereen, maar vooral voor biljarters op leeftijd die meer kwetsbaar zijn dan de jongere.

Gelukkig is er heel veel wat we wel kunnen doen. We weten immers allemaal wie er in onze directe omgeving aandacht nodig heeft. Dit is iets waar we samen doorheen moeten. Heel veel biljarters beseffen dat. Ze houden een wakend oog op anderen en helpen elkaar waar het kan.

Het coronavirus kunnen wij niet stoppen. Het eenzaamheidsvirus wel!

Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt.

Als een bezoekje niet mogelijk is, dan zijn er gelukkig de online communicatiemiddelen, de telefoon of de post. We kunnen ook nog online tegen snookeren. En Nederland zou Nederland niet zijn als niet overal biljarters spontaan in actie zouden komen.

Biljarters die klaarstaan voor het woonzorgcentrum in de wijk. Spelers die zich als vrijwilliger aanmelden bij een hulplijn. Libre spelers die zich als kinderoppas aanbieden bij ouders met vitale beroepen. Corona maakt ongelofelijk veel daadkracht, creativiteit en medemenselijkheid los.

Het zijn die eigenschappen die we heel hard nodig blijven hebben, niet alleen nu, maar zeker ook later als de omstandigheden misschien nog uitdagender worden.

U allen zorgt ervoor dat ondanks de verlamming van het openbare leven, het hart van onze samenleving blijft kloppen. Alertheid, solidariteit en warmte: zolang we die drie vasthouden kunnen we deze crisis samen aan, ook als het wat langer gaat duren.

 

2020 wordt een jaar dat ieder van ons zich een leven lang zal herinneren. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen en beleeft het op een andere manier. Maar ik hoop en verwacht dat een gevoel van saamhorigheid en trots ons dwars door deze moeilijke tijd zal blijven verbinden.

Ik hoop dat geen van ons zal worden getroffen en dat we met elkaar gezond mogen blijven.

 

Houd je haaks en bedenk dat we over een paar weken weer "aan-de-bak" MOGEN op het groene laken. Dan genieten we des te meer van een mooie gemaakte of heel subtiel gemiste bal.  Het relativeert enorm, zo'n crisis.

Reactie plaatsen

Reacties

Michiel
4 jaar geleden

Fantastisch zo'n koning. Kunnen we hem geen ere lidmaatschap aanbieden?

Ali
4 jaar geleden

Wat een geweldige speech. 👍 Ook ik mis de Trianta avond!