Gelukkig Nieuwjaar - van de voorzitter

Gepubliceerd op 7 januari 2019 om 10:57

Van de voorzitter: een gelokkug en gezond nejjaor!

Alweer een jaar voorbij. Dat betekend automatisch dat er ook weer een nieuw jaar is aangebroken. Veel mensen nemen zich dan ook voor om allerlei dingen in hun leven te verbeteren danwel anders te doen.

 

Al mijmerend over de biljartvereniging Trianta, komt het gevoel in me op dat we het met elkaar zo slecht nog niet doen. " Ut kun minder" is wel het meest positieve Drents gezegde en dit is ook op deze mooie vereniging van toepassing in tijden waarbij het goed gaat. Veel goede voornemens zullen dan ook gaan over de verbetering van het persoonlijke contact met onze leden.

Natuurlijk kan het altijd minder, want ook mindere periodes qua ledenaantallen heeft deze club gekend. We zijn nu in de gelukkige situatie beland dat we ons zelfs een ledenstop kunnen veroorloven. Raar eigenlijk, want de landelijke KNBB gedachte is dat er steeds minder biljarters actief zijn. En wij kondigen een ledenstop af omdat we te weinig ruimte hebben. Natuurlijk, er is een nijpend tekort aan jeugdige spelers maar ik denk dat dit altijd zo zal blijven. De jeugdige medemens speelt liever op een pooltafel, een balspel wat ook heel leuk is maar volgens mij niet zo heel veel met het "echte" biljarten te maken heeft. De "echte biljarter" speelt in no time al die gekleurde balletjes in een bepaalde volgorde in de daarvoor bestemde pockets omdat het gevoel in de basis al beter is. Maar goed, het is ook wel weer een leuk opstapje voor later. De pooler van nu, krijgt op latere leeftijd hopelijk meer liefde voor het edele biljartspel en vult daarmee het zogenaamde tekort aan spelers weer op. Zo is de cirkel dan ook weer rond.

Volgens kenners moet de biljartsport "spectaculairder" worden. Meer dynamischer en daarmee interessanter voor zowel spelers als toeschouwers. Korte rally's in plaats van een bijna oneindige series gemaakt door Libre- en  Kaderspelers. Hoe knap dan ook, er is geen jongere die daarvoor naar de Bremstraat komt, want voor niet liefhebbers is dit een saai spelletje.

Bij deze gedachte wordt er alleen geredeneerd vanuit de wedstrijdspelers overigens. De "andere liefhebbers" zijn de vele biljarters die een middagje of avondje een gezellig potje gaan spelen zonder dat ze zich druk of zorgen maken over het niveau wat ze halen. Ook daar is natuurlijk ruimte voor en ook dat moet zo blijven. 

Het districtsbestuur van de KNBB Groningen-Drenthe lijdt. Met een lange "ij" want dat doen ze aan onderbezetting, terwijl er biljarters genoeg zijn. Een fenomeen wat helaas bij het overgrote deel van het verenigingsleven voor komt. Ze zijn op zoek naar drie personen die de commissie wedstrijdzaken vormen. Hopelijk staan er een aantal mensen op om de verschillende competities in goede banen te leiden (en dan wel met "een korte ei").

 

En dan is er natuurlijk Trianta, een vereniging die we als leden bijna graag als familie willen zien. Bijna schrijf ik, omdat we biologisch gezien geen familieband hebben, op een enkeling daargelaten. Toch wordt er wel op bloedverwante wijze met elkaar omgegaan. Er is altijd veel belangstelling voor minder leuke zaken in het leven (zoals bij ziekte en overlijden) en ook voor de wel wat leukere zaken als deelnemers aan voorwedstrijden of finales. Bijna elke week zorgt Ali ervoor dat er kaartjes op de bar liggen voor leden die een hart onder de riem nodig hebben. Ziekenhuis bezoeken worden gedaan en zelfs vervoer naar het ziekenhuis wordt geregeld. Bij alle voorwedstrijden en finales zijn aan er familieleden in alle uithoeken van Nederland te kijken. 

 

Dat is hartverwarmend en dat is ook waar wij als vereniging met hoofdletters TROTS op mogen zijn.

Als biljartliefhebbend voorzitter van de Triantafamilie wens ik alle leden een bijzonder mooi, voorspoedig, sportief maar bovenal gezond 2019 toe. En natuurlijk heel veel mooie caramboles.