1e klas Libre - Gert Oosten 5e in districtsfinale

Gepubliceerd op 7 januari 2019 om 10:00

In het Groningse Winschoten werd in het eerste weekend van het nieuwe jaar alweer een finale afgewerkt. Het betrof de Districtsfinale Libre 1e klas, waaraan "slechts" twee Drenten aan deelnamen. Albert Fokkema (ABC'08) en Gert Oosten van Trianta. De overige deelnemer kwamen uit de provincie Groningen.

Voor Gert begon het toernooi redelijk dramatisch: de eerste drie partijen werden op glasrijke wijze letterlijk "om zeep" geholpen. Met alle respect voor de tegenstanders natuurlijk, maar het blauwhemd van Trianta speelde gewoon niet goed. Respectievelijk werd verloren van Jacobus Blaauw, Albert Fokkema en Andries Meindertsma. Gelukkig wist hij de vierde partij wel naar de hand te zetten. In 17 beurten sleepte hij toch nog 2 punten binnen  op de eerste dag door te winnen van Coos Blaauw.

Op de tweede wedstrijddag kwam de Assenaar beter uit de startblokken.  Eelco Clobus werd in 21 beurten verslagen en daarna was Geiko Reder in 22 beurten het slachtoffer. De laatste partij tegen Arnold Huijbrecht werd op prima wijze begonnen maar weer was het tweede deel van de partij de boosdoener. Na een gigantisch opgebouwde voorsprong (60 punten in 4 beurten) wist Gert de partij toch niet naar zich toe te trekken. Huijbrecht knokte zich met een aantal mooie series terug en maakte het karwei in 19 beurten af.

Dit had tot gevolg dat Gert genoegen moest nemen met de 5e positie op de ranglijst en dat strookte niet helemaal met de verwachtingen naar dit toernooi toe.

Petje af voor de reeds 79 jarige Albert Fokkema, die met zijn grote schat aan ervaring de meest constante speler bleek te zijn. De ABC-er wist maar liefst 12 wedstrijdpunten binnen te halen en speelde zelfs een partij uit in 10 beurten. Daarmee werd hij uiteindelijk uitgeroepen tot kampioen van het district Groningen-Drenthe.

De heren Albert Fokkema en Jacobus Blaauw werden bij de prijsuitreiking uitgenodigd om deel te nemen aan de Gewestelijke finale welke op 8 en 9 maart in Franeker wordt gespeeld. Arnold Huijbrecht staat als reserve op papier.

 

Gert Oosten speelde op maandag 26 november en op vrijdag 7 december mee aan de voorwedstrijden 1e klas Libre.

Plaats van handeling is het biljartcentrum Vredeveld aan de Bremstraat in Assen. 

Gert mocht het in deze poule opnemen tegen de Assenaren Cor Elzenaar, Wim Bos en Wim Jekel (ABC'08), Kasper Sturre (Emmen'65, Rieks Folgerts (Harmonie Gr), Steve van de Voort (Mireslyra) en Egbert van Zonneveld (Biljartschool.nl).

Aanvang wedstrijden 19:00 uur.

Het lange wachten werd eindelijk beloond met het verlossende bericht van competitieleider KNBB Bert Schonewille. Biljarter Gert Oosten kan het eerste weekend van het nieuwe jaar weer aan de bak. Dit keer plaatste hij zich voor de districtsfinale 1e klas Libre, die op 5 en 6 januari wordt gespeeld bij De Harmonie in Winschoten.

Het lange wachten zat hem op een nog niet uitgespeelde poule in deze klasse. Gert staat voor het eerst als eerste geklasseerd in deze klasse. Hij heeft al een aantal keren mee mogen doen aan de districtsfinale van de 1e kl. Libre maar verder dan een vierde plaats wist hij het nog nooit te brengen.

Wellicht kan hij nu eens een gooi doen naar een podiumplaats. Het is wel zijn vurige wens om eens echt mee te doen voor dit kampioenschap, welke dan weer de mogelijkheid opent om deel te nemen aan de Gewestelijke finales. 

Maar eerst moet hij de strijd aangaan met vervaarlijke tegenstanders, die nagenoeg allemaal "oude" bekenden van elkaar zijn. De gladiatoren die naast Gert de ring zullen betreden zijn A. Huijbrecht, C. Blaauw, G. Reder en J. Blaauw, A. Fokkema,  E. Clobus en A. Meinderstma.

Trianta wenst Gert heel veel succes !!! 

 

***  verslag tweede avond ***

 

Naar alle waarschijnlijkheid heeft Gert Oosten zich weer geplaatst voor de districtsfinale 1e klas Libre. Tijdens de tweede wedstrijdavond, waar Rieks Folgerts zich overigens ziek moest afmelden en 2e klasser Willem Hobers als invaller deelnam, won Gert 2 partijen en kwam daarmee op 10 matchpunten.

Het eerste "slachtoffer" was koploper in de poule Kasper Sturre. Daarna verloor Gert van zijn driebandenmaat Wim Jekel en won hij de laatste van de goed spelende invaller Willem Hobers.

Aan  het eind van de avond werd duidelijk dat de net uit de hoofdklasse gedegradeerde Kasper Sturre direct weer promoveert. Met een moyenne van exact 9,00 en 10 matchpunten werd hij uitgesproken winnaar van deze poule.

Gert werd dus tweede met een moyenne van 5,756.Willem Bos speelde zich naar de derde plaats met 4,984. Wim Jekel en Cor Elzenaar wisten aan een halve degradatie te ontkomen door boven 4 gemiddeld te blijven.

 

 

*** verslag eerste avond ***

De eerste wedstrijdavond verliep voor Gert Oosten redelijk soepel. Na drie gespeelde wedstrijden staat hij met 6 matchpunten op de tweede plaats.

Tevreden is de Assenaar niet snel maar kijkende naar het resultaat van het gespeelde moyenne van 5,901 mag hij toch wel terugkijken op een mooie avond. Toch was het getoonde spel nog niet stabiel genoeg en werden er teveel "domme" foutjes gemaakt, die te wijten zijn aan de voor biljarters welbekende ontbrekende concentratie.

De eerste partij won Gert in 21 beurten van Cor Elzenaar, die in de spannende partij slechts 5 caramboles tekort kwam. Daarna wist hij respectievelijk van Steve van de Voort en Wim Bos te winnen, beide partijen in 20 beurten. 

Volgende week kan Gert het opnemen tegen de aan kop staande Kasper Sturre, die de afgelopen twee jaren in de Hoofdklasse heeft gespeeld. De man van Emmen '65 speelde weer fenomenaal en kwam uiteindelijk met 6 matchpunten op het moyenne van 9,473.

Bij de tussenstand staan nu 4 spelers op een halve degradatie en 1 speler op directe promotie.

De HD's kunnen volgende week vrijdag 7 december natuurlijk weer volledig rechtgezet worden.