Districtsfinale Driebanden 1e klas - Hoe verloopt het met Gert Oosten?

Gepubliceerd op 4 november 2022 om 13:01

Op zaterdag 5 november en zondag 6 november wordt de districtsfinale Driebanden 1e klas in Groningen georganiseerd door BV Centrum.

Aan de Protonstraat zullen de deelnemers onderling uitmaken wie het kampioenschap binnenhaalt en wie er mag deelnemen aan de Gewestelijke finale.

 

Triantalid Gert Oosten neemt ook deel en zal zijn beste beentje voor willen zetten en we zullen de verrichtingen van het toernooi op deze site volgen.

 

De eerste wedstrijddag

De eerste wedstrijddag van de districtsfinale Driebanden 1e klas klein was er voor Gert Oosten een met twee gezichten. Het was verschrikkelijk wennen aan de nieuwe Gabriel tafels aan de Protonstraat in Groningen en de eerste partij tegen Gert Luppes dreigde in een serieuze catastrofe uit te lopen. De ABC-er stond een 10 caramboles voor op Oosten, die zelf nog maar 5 caramboles had na 23 beurten. Een serie van 6 caramboles bracht uitkomst: Oosten pakte de draad op en speelde zich, weliswaar in de maximum aantal beurten, toch naar winst.

De tweede partij tegen Reinier van der Kooij verliep een stuk beter voor de Assenaar. In 42 beurten was hij uit en daarmee matchwinner. De derde partij tegen Ploeger verliep weer wat minder goed voor Oosten. Na een gelijk opgaande start pakte Ploeger de leiding in handen en speelde in 46 beurten uit. Gert maakte in de gelijkmakende beurt nog een serie van 4 maar kwam uiteindelijk slechts drie punten tekort,

In de vierde match kwam Gert er niet meer aan te pas. Machiel Hamersma speelde zich al snel naar een redelijk comfortabele voorsprong welke Oosten niet meer kon inhalen.

Op zondag 6 november om 11:00 uur zal de strijd om het districtskampioenschap weer losbarsten in Groningen. Dan worden de resterende partijen gespeeld, waarbij Gert nog Hans Warners, Geert Greving en  koploper Erik Kroeze zal treffen.

Morgen een update.

De tweede wedstrijddag

De dag begon goed voor Gert Oosten. De remise tegen Geert Greving, die in de gelijk makende beurt ook 30 punten op het scorebord liet aantekenen, was een heel leuke partij. Beide mannen bleven gedurende de wedstrijd met elkaar in evenwicht en in de 36e beurt maakte Gert fraai uit. De ervaren Greving wist de nabeurt te verzilveren waarmee Gert op het totaal van 5 matchpunten kwam. De toeschouwers die dachten dat dit de toon voor de dag was kwamen bedrogen uit. De Triantaspeler wist in de partij tegen de uiteindelijke kampioen Erik Kroeze maar slechts 18 caramboles te maken. De laatste partij tegen Hans Warners werd nipt verloren: 25-30.

Natuurlijk was dit een scenario waar Gert rekening had gehouden maar deze uitslagen vielen hem wel wat rauw op z'n dak. Het is fantastisch om deel te nemen aan zo'n districtsfinale maar als allrounder in de biljartsport kom je dan net even tekort tussen de driebandenspelers. Een mooie 6e plaats dus voor Oosten, die zich toch bij de beste 6 van het district Groningen-Drenthe mag scharen.

Een aantal opmerkelijke zaken: 

  • in de laatste partij pakte Machiel Hamersma de hoogste serie van het toernooi. Met een serie van 8 ging hij nipt over de 7 van Gert Oosten heen
  • de 2 "Grunningers"(Harry Ploeger en Reinier van der Kooi)  die deelnamen aan dit toernooi eindigden respectievelijk op de 7e e 8e plaats
  • ABC-er Gert Luppes speelde als enige een partij boven het moyenne van 1 (1,034). De ex hoofdklasser wist zich, ondanks deze prestatie, toch "slechts" op de derde plaats te eindigen  
  • het toernooi moyenne lag op 0,527. Alle spelers hadden zichtbaar moeite om zich aan te passen aan de zeer korte afslag die de banden van de biljarts hadden. Vier spelers haalden zelfs de ondergrens van de 1e klasse niet (0,55)