Districtsfinale 1e klas Libre: Gert Oosten naar Gewestelijke Finale in Sneek

Gepubliceerd op 28 maart 2022 om 19:11

Voor het eerst in 2 jaar wordt weer de districtsfinale van de 1e klas Libre gespeeld. De afgelopen weken zijn de voorwedstrijden afgerond, die door Coronamaatregelen 3 maanden werden onderbroken.

Voor Triantalid Gert Oosten is ook een plaatsje gereserveerd. Op 19 en 20 maart wordt de districtsfinale gespeeld bij De Harmonie in de Kreupelstraat in Groningen.

Door de tweede plaats te behalen in Groningen mag Gert op 2 en 3 april 2022 het district vertegenwoordigen in de Gewestelijke finale, welke in Sneek wordt gespeeld.

 

 

Gert, die samen met Albert Fokkema (ABC'08) in de poule zat,  zal in dit weekend weer tegenstanders van formaat tegenkomen. De reeds gepromoveerde Coos Blauw zal, gezien het gespeelde moyenne in de voorwedstrijden, als grote favoriet voor de titel in dit kampioenschap worden gerekend. Daarnaast is de snel in opmars zijnde Roel Huizingh natuurlijk ook onberekenbaar. 

Onderstaand lijstje is een mooi aantal "cracks" bij elkaar, die er samen een mooi weekend van kunnen maken.

Aanvang op zaterdagochtend om 10:00 uur en op zondag om 11:00 uur.

 

De eerste wedstrijddag

Na de eerste wedstrijddag heeft Gert Oosten de voorlopige koppositie in handen genomen. In het wedstrijdschema moest Gert beginnen tegen promovendus Roel Huizingh. Na 26 beurten had Oosten de partij binnen. De tweede pot speelde hij tegen invaller Wim van der Gaag en deze partij won Gert in 22 beurten. De derde partij tegen Hans Mulder ging in 16 beurten uit en de laatste van de dag tegen Jos Bouwmeester pakte hij in 25 beurten.

Morgen (zondag) dus de grote dag: spelen tegen Kasper Sturre, Coos Blaauw en Albert Fokkema.

Kiek'n wat 't wordt.

 

De tweede wedstrijddag

De tweede wedstrijddag verliep voor Gert wat minder goed dan hij graag had gewild. De eerste partij wist hij niet te winnen van Kasper Sturre. Gert speelde heel onzeker en had moeite op zijn eigen spel te kunnen spelen. In de tweede partij ging het iets beter. Hij won van Coos Blaauw en daarmee gingen de nummers 1 en 2 van de ranglijst  de laatste wedstrijd een echte finale wedstrijd in.

In deze laatste partij van het toernooi begon Gert erg sterk en liep al snel uit op Albert Fokkema. Deze kwam ook sterk terug en telkens wanneer Gert een mooie serie plaatste deed Albert dit ook. Zo was het een spannende finale en Fokkema deed wat hij moest doen: gewoon bijblijven! Hij hoefde immers 20 punten minder te maken dan Gert. Albert speelde de partij rustig uit en haalde daarmee het districtskampioenschap binnen.

Beide heren mogen wel naar de gewestelijke finale die op 2 en 3 april "ergens" in Friesland wordt gespeeld.

 

Na afloop werden alle arbiters, schrijvers en natuurlijk de uitstekende organisatie van De Harmonie bedankt voor hun geweldige inzet.