Biljarten is een spel dat wordt gespeeld op een tafel met een opstaande rand. Op het laken, de bekleding van de tafel, worden biljartballen gelegd. De speelbal wordt met een keu (een lange stok) gestoten en kan de andere ballen raken. Per spelsoort gelden andere regels.


Bij carambole biljart wordt gespeeld met drie ballen. De speelbal moet de twee andere ballen raken. Enkele vormen van carambole biljart zijn: libre, bandstoten en driebanden.

 

Biljarten werd ook weleens omschreven als:

"Een spel van techniek, van langdurig, uiterst nauwgezette oefening, een spel van weten, maar ook van het allereerste aanvoelen. Een spel van geest en van fijnste vezeltjes der zenuwen, een spel van topconcentratie en van zelf beïnvloeding, van innerlijke vervoering bij magistrale beheersing van het hypergevoelige "dode" materiaal. Een spel van productie extase bij onhoorbare samenspraak tussen scheppende ziel en ivoor. Een spel door miljoenen gespeeld en slechts door honderden gekund!"

Nog mooier omschreven is: "Biljarten is een spel van psychische "sport-standing", een spel van artistieke schoonheid en van technische keizerschap, een spel van welhaast magische macht der concentratie".

 

Het is een technisch vaardige balsport, welke op verschillende niveaus kan worden beoefend. Dat maakt de sport ook zo leuk en voor iedereen toegankelijk. Om te kunnen biljarten hoef je niet snel te zijn of hard te kunnen lopen, je hoeft er ook niet sterk voor te zijn. Wat je wel moet hebben is zin om aan sport te doen en te willen leren. Iedereen die graag wil kan leren biljarten!

 

Het gevoel is het belangrijkste.
Wanneer we praten bij het biljarten over “gevoel”, dan bedoelen we eigenlijke dat onze spieren blindelings de bevelen van de hersenen uitvoeren.
Het samenspel tussen de hersenen en de geoefende reflexen speelt zich soms af in een fractie van een seconde.

Men spreekt over een goed gevoel als:
 ’t gevoel gelijk is aan kracht,
 ’t gevoel gelijk is aan tempo,
 ’t gevoel gelijk is aan een goede afstoot,
 ’t gevoel gelijk is aan concentratie.

Daarbij komt nog, dat het goede gevoel gelijk is aan “vertrouwen”, “mentaliteit” en “karakter”.